Lokjacht

Onder lokjacht wordt verstaan dat de jager door middel van lokkers, bijvoorbeeld een lokeend het wild naar de plek leidt waar gejaagd wordt. Om ervoor te zorgen dat het wild jouw kant op komt is het belangrijk dat je over goede lokkers beschikt. Voor (bijna) elk type jacht zijn er geschikte lokkers en lokinstrumenten te vinden. Maar voordat je samen met jouw hond op lokjacht kan gaan is het belangrijk om de hond te leren het wild te apporteren. Dit doe je door middel van jachttraining.

Lokjacht

Een goede training is het halve werk

Deze training volg je samen met jouw hond. Jij als baas leert commando’s geven en je hond apporteren oftewel aangeschoten wild zo snel mogelijk bij jou brengen. Het neergeschoten wild kan op diverse plekken in het jachtterrein terecht komen. Daarom wordt de hond geleerd om van land, over en uit het water te apporteren.

Om je hond voor te bereiden om te apporteren tijdens lokjacht wordt er gebruik gemaakt van dummy’s. Naast dat je die kunt gebruiken voor jachttraining worden ze ook veel gebruikt tijdens wedstrijden.

Favicon made4dogs

Dummy’s als voorbereiding op de lokjacht

We vertellen je graag wat meer over het gebruik van dummy’s en wat voor invloed ze hebben voor de lokjacht. Bij kleine puppy’s is het raadzaam om met een dummie van lichtgewicht te beginnen, dit omdat de tanden in het begin nog gevoelig zijn door het wisselen. Bovendien is het makkelijker vastpakken waardoor er geen frustraties om de hoek komen kijken. De standaard modellen van 250 gram en 500 gram worden het meest gebruikt tijdens de jachttraining.

Wanneer jouw hond de basisvaardigheden van apporten al onder de knie heeft, kun je kiezen voor de Bird dummy. Die geeft door zijn unieke vorm en bungelende kop al meer het gevoel weer van echt wild tijdens de lokjacht.  Hierdoor leert jouw hond het wild op de juiste manier vast te pakken. Voeg eventueel een paar druppels wildgeurstof toe.

Breng de theorie in de praktijk met lokjacht

Is het leerproces voor jouw hond afgerond? Dan blijft het belangrijk om samen met je hond te blijven trainen. Hierdoor blijft hij alert, en stimuleer je de jachtlust. Je zult merken dat je hier tijdens de lokjacht profijt van zult hebben.