Jachthondentraining

Jachttraining is er voor alle honden die vrolijk worden van jagen en apporteren, ongeacht of ze voor dat doel zijn gefokt of niet. Maar wat houdt jachttraining precies in, wat heb je ervoor nodig en waar kun je dit doen, zijn enkele vragen die vaak worden gesteld. Wij van Made4dogs vertellen je graag het een en ander over jachttraining en geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Jachtkleding

Wat houdt jachttraining in?

Ten eerste is jachttraining een echte hondensport, juist omdat de natuurlijke aspecten van de hond hier extra worden gestimuleerd. Daarnaast verbetert het ook de band tussen jou als baas en jouw hond, omdat samenwerking centraal staat. Maar over het algemeen is jachttraining zoals het woord al zegt, een training waarbij de hond zijn baas helpt bij de jacht. Dit kan in sportvorm zijn waarbij er wedstrijden worden gehouden of bij drijfjacht.

De belangrijkste punten wat de honden leren

Bij jachttraining staan een aantal kenmerken centraal voor een goede uitvoering. Tijdens de training wordt de hond geleerd om alleen aan het werk te gaan en aanwijzingen op te volgen als zijn baas hierom vraagt. Daarom is het raadzaam om buiten de trainingen de commando’s en het geleerde elke dag bewust en consequent door te blijven voeren en de regels ook door eventuele andere gezinsleden uit te  laten voeren. Dit om te voorkomen dat jouw hond gemengde signalen krijgt en niet gecorrigeerd wordt wanneer nodig. Wanneer dit gebeurt zal jouw hond alleen op pad gaan en als hij hierdoor zelf een prooi te pakken krijgt, zal dit hem stimuleren om het voortaan ook alleen te doen.

Een hond leert tijdens jachttraining het werk na het schot. Dit betekent dat nadat het wild is aangeschoten de hond aan het werk wordt gezet. Ze leren te luisteren naar de commando’s van hun baas en deze uit te voeren zoals het wild opsporen, te volgen, op te jagen, aan te wijzen of het aangeschoten wild te apporteren.

Favicon made4dogs

Welke spullen heb je nodig voor jachttraining?

Men denkt over het algemeen dat ze van alles moeten aanschaffen wanneer ze met hun hond willen deelnemen aan de jachttraining, maar echter is dit niet het geval. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Hier geven we je een paar tips wat je nodig hebt naast jou en je hond voor de basis cursus jachttraining, dit en meer is allemaal te koop bij Made4dogs.nl:

Ben je op zoek naar trainingstools om het trainen makkelijker en afwisselender te kunnen maken, dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op Airlauncher.eu. Zij ontwikkelen eigen trainingstools die aansluiten bij de jachttraining.

Waar kun je je opgeven voor de jachttraining?

Over heel Nederland zijn er verschillende jachtverenigingen waar je jachttraining  kunt afnemen voor jouw hond. Bij NJG (Nederlandse Jagers Vereniging) is er een handig overzicht van jachttrainingen en puppycursussen waar je terecht kunt, ingedeeld per provincie.

Mocht je van plan zijn om de jacht te gaan uitoefenen samen met jouw hond, dan dien je in het bezit te zijn van een jachtakte. Een jachtakte kun je aanvragen wanneer je  voldoet aan de volgende 3 eisen: de eerste eis is dat je in het bezit bent van een jachtdiploma van de SJN (Stichting Jachtopleidingen Nederland), de tweede eis dat je kunt aantonen dat je verzekerd bent voor wettelijke aansprakelijkheid tijdens de jacht en de laatste eis waaraan je moet voldoen voor een jachtakte is over jachtmogelijkheid beschikken in Nederland.